Kiropraktik

Autoriseret af Sundhedsstyrelsen

Siden 1. januar 1992 har kiropraktorerne været autoriseret af Sundhedsstyrelsen og anses i dag for at være en integreret del af det danske sundhedsvæsen.

Der kræves ingen lægehenvisning for at få behandling hos en kiropraktor.

Kiropraktoren beskæftiger sig med undersøgelse, diagnostik, forebyggelse og kiropraktisk behandling af det, der kaldes biomekaniske funktionsforstyrrelser i rygsøjle, bækken, arme og ben og de deraf medfølgende smertetilstande.

Noget af det vigtigste indenfor diagnostikken er årsagen til symptomerne og så behandle selve årsagen og ikke kun symptomerne.

Kiropraktoren er uddannet – og forpligtet – til selvstændigt at undersøge og diagnosticere, hvori en skade består. Såfremt der er behov for undersøgelser, som kiropraktoren ikke selv kan varetage, eller anden behandling er påkrævet, henvises der typisk til egen læge.

Undersøgelse og diagnose

Undersøgelse omfatter en sygehistorie og en grundig undersøgelse af området med besvær. Ofte suppleres undersøgelsen med mere almene undersøgelser som f.eks. blodtryksmåling eller lignende.

  • Alle aldre kan behandles. Behandlingen tilpasses den enkelte patients alder, fysik og generelle helbredstilstand.
  • Der anvendes således specielle blide behandlingsteknikker til ældre, gravide, børn og spædbørn.
  • Der gives rigtig god tid til hver patient, for at sikre, at patienten føler sig tryg, hørt og forstået. Tryghed og tillid er således i højsædet.

Alle patienter skal visiteres telefonisk. Hvis du er ny patient, eller det er din første behandling efter corona-nedlukning, så vil du blive spurgt ind til dette jf. gældende corona-retningslinier.

Røntgenundersøgelse

Det kan ofte være nødvendigt at få foretaget røntgenbilleder med indikation. Optagelserne fremkaldes på få sekunder. De fremvises og bliver gennemgået med patienten umiddelbart efter optagelsen, og behandlingsforløbet starter.

Hvis en patient giver samtykke, sendes røntgenbeskrivelsen digitalt til patientens egen læge. Selve optagelsen opbevares digitalt (Kirpacs) på en database på Odense Universitetshospital, hvor de til enhver tid kan hentes frem af andre behandlere i sundhedssektoren. Alle optagelser overholder krav om patientdoser og kontrolleres igennem en fysikerordning ved NIKKB (Odense Universitet).

Journal

Du har som patient altid ret til at få din journal udleveret hos os, efter forespørgelse. Skal journalen udleveres til andre eller videresendes på andre måder, vil dette kræve et skriftligt samtykke.

Oftest stillede spørgsmål og svar

Hvad laver en kiropraktor?

En kiropraktor diagnosticerer og behandler mennesker med smerter (akutte, tilbagevendende samt kroniske) og/eller nedsat funktion i alle kroppens muskler og led. Dvs. vi behandler patienter med smerter i nakke og ryg, men vi behandler også smerter i skulder, albue, hænder, hofter, knæ og fødder, samt skader efter f.eks. idræt. Ligeledes patienter med diskusprolaps og spinalstenose.

Vi er specielt uddannet til at finde ud af, hvad der er galt, (diagnosticerer)/årsagen til smerterne.

Skal man henvises fra egen læge til kiropraktor?

Nej. Alle kan ringe direkte til klinikken. Man skal medbringe sygesikrings -/ sundhedskort.

Du får tilskud fra den offentlige sygesikring til behandling, mellem 20 - 40 %. Er du medlem af Sygeforsikringen Danmark yder de også tilskud til din behandling. Har du en sundhedsforsikring gennem dit arbejde, vil de oftest betale en del eller hele dit beløb, men det er dig selv, der skal undersøge dette, før du kontakter os.

Må man gå til kiropraktor, når man er gravid og-/eller har bækkenløsning

Ja, der tages særlige hensyn ved hjælp af specielle blide teknikker på de dertil byggede behandlingsbrikse.

Er det vigtigt at blive behandlet hurtigt?

Ja, jo før jo bedre, fordi det forkorter behandlingsforløbet væsentligt, idet bløddelene, (sener, ledbånd, tilhæftninger og muskler), omkring problemet ikke når at "vænne" sig til tilstanden.

Hvorfor siger det knæk?

Hvis vi manipulerer kan det give en knæklyd, som mange tror er knoglerne, men det er det ikke. I alle led i kroppen er der en blød membran. Hvis vi trækker knoglerne væk fra hinanden, falder trykket i membranen, og der bliver skabt et gasfyldt hul i ledvæsken, dette giver en (høj) knæklyd.

Hvordan bliver man kiropraktor

Det tager seks år at blive kiropraktor. Første del af uddannelsen er en kandidatuddannelse på Syddansk Universitet i Odense. Herefter følger et års turnusuddannelse, som er en praktisk uddannelse, hvor du arbejder i en kiropraktorklinik.

COVID-19 og vores tiltag

Hos Halsnæs Kiropraktoerne følger vi Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Mere end 40 års erfaring

Mere end 40 års erfaring